Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Een bollende buik, ontzettend veel honger en een menstruatie die uitblijft. De kans is groot dat je zwanger bent, toch is dit niet altijd het geval. Je lichaam kan het namelijk ook faken.

Dikke patiënten volgen adviezen van een dikke arts sneller op. Twee derde van de mensen vindt een ongezonde leefstijl van een arts geen reden om zijn advies niet aan te nemen. Dat meldt het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

De een kan enorm genieten van een stukje blauwschimmelkaas terwijl de ander er van gruwelt. Niet iedereen houdt van hetzelfde eten, hoe komt dit eigenlijk?

Nederlandse jongeren tussen de 11 en 16 jaar leven gezonder dan een paar jaar geleden. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht, Trimbos-instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Leg eens een foto van je opa uit zijn tienerjaren naast een foto van hem toen hij de zestig al lang was gepasseerd. Wat valt je op? Waarschijnlijk dat zijn gezicht veel meer rimpels heeft en hij niet langer bruin maar grijs haar heeft. Maar er is nog iets dat...

Zicht is een van de belangrijkste dingen die er bestaat. Stel je eens voor: niet in staat zijn om degene te zien met wie je aan het praten bent of kunnen lezen wat er in een e-mail staat. Gelukkig bestaat er ook een middenweg tussen zien en niet zien en...

Je bent even buiten geweest in koud weer en je hebt alweer een flinke hoeveelheid snot in je neus geproduceerd. Ook als je verkouden bent kan je niet om de snot heen. Met de rug van je hand blijf je maar langs je neus vegen. Ontzettend vies natuurlijk. Maar is...

Door middel van bloedtransfusies komen er steeds meer dierenziektes in menselijk bloed terecht. Onder andere Q-koorts, de gekkenkoeienziekte en hepatitis E worden door bloedtransfusies verspreid.

Je kent het rode lintje wel, van het hiv-virus heb je vast ook wel eens gehoord, je weet dat de ziekte ontzettend veel voorkomt in Afrika en dat het virus overdraagbaar is klinkt je waarschijnlijk ook niet onbekend in de oren. Maar wat weet je nou echt van aids?

De zonnebank. In de zomer ga je eronder om het bruine kleurtje te behouden, in de winter is de kunstmatige zon handig om van je bleke gezicht af te komen. Ideaal dus, als het niet slecht voor je huid zou zijn.