Een bollende buik, ontzettend veel honger en een menstruatie die uitblijft. De kans is groot dat je zwanger bent, toch is dit niet altijd het geval. Je lichaam kan het namelijk ook faken.

Als een vrouw zwanger is merkt ze dit vaak na enige tijd vanzelf. Doormiddel van een zwangerschaptest kan dit al snel worden bevestigd. Sommige vrouwen hebben wel de symptomen maar zijn niet zwanger, er zit namelijk geen vrucht in de baarmoeder. Dat noem je een schijnzwangerschap, ook wel pseudokyesis.

Symptomen bij een schijnzwangerschap zijn misselijkheid, pijnlijke/gevoelige borsten, moeheid, in gewicht aankomen, een opgeblazen gevoel hebben, vaak naar de wc moeten en veel moeten overgeven, bovendien blijft een menstruatie vaak enige tijd weg. Maar een schijnzwangerschap zou een schijnzwangerschap niet zijn als het allemaal niet nep zou zijn. Er klopt namelijk geen hartje in de buik van de vrouw, er verschijnt geen foetus op de echo en er is geen bevalling.

Een veelvoorkomende oorzaak van een schijnzwangerschap is dat de vrouw te veel bezig is met zwanger raken. Dit zijn vaak vrouwen rond de dertig en veertig jaar die zo graag een kindje willen, dat hun lichaam ook daadwerkelijk gaat geloven dat ze zwanger is. Het lichaam gelooft het dan maar de zwangerschapstest niet, al zijn er gevallen waar zelfs de zwangerschapstesten aangeven dat de vrouw zwanger is. Als wordt bevestigd dat een vrouw niet zwanger is gaat ze dat zelf ook geloven. Naar verloop van tijd komt de menstruatie weer op gang wat het einde van een schijnzwangerschap betekent.

Wat voor een proces er precies in je lichaam plaatsvindt waardoor het lijkt dat je zwanger bent is niet bekend. Omdat er maar een klein aantal vrouwen jaarlijks is dat met een schijnzwangerschap te maken heeft zijn er geen grootschalige studies gedaan naar het fenomeen. Deskundigen geloven wel dat een schijnzwangerschap tevens een hormonale oorzaak heeft. Een verhoogd level van de hormonen oestrogeen en prolactine zou invloed hebben. Deze beide hormonen kunnen een zwelling van de buik en afscheiding van melk veroorzaken maar ook de psychologische wens voor een kind.

Sophie Moerland