Dikke patiënten volgen adviezen van een dikke arts sneller op. Twee derde van de mensen vindt een ongezonde leefstijl van een arts geen reden om zijn advies niet aan te nemen. Dat meldt het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

In het onderzoek werd er gekeken of de leefstijl van een arts hem parten speelt bij het adviseren van patiënten. Dit blijkt vaak niet het geval. Patiënten zouden adviezen juist sneller opvolgen als zij weten dat hun arts werkelijk weet wat hij of zij meemaakt. Zo zou een roker sneller advies aannemen van een rokende behandelaar dan van een niet-rokende behandelaar.

Een dokter hoeft kennelijk niet perse het goede voorbeeld te geven om geloofwaardig over te komen. Roken, te veel eten en te weinig bewegen worden als zwaktes gezien die de patiënt van een dokter accepteert. De patiënt volgt zelfs sneller het advies van deze dokter op, een dokter die te veel drinkt behoort niet tot het rijtje. Uit onderzoek blijkt wel dat patiënten toch het liefst zien dat hun arts het goede voorbeeld geeft.

Sophie Moerland