Je bent even buiten geweest in koud weer en je hebt alweer een flinke hoeveelheid snot in je neus geproduceerd. Ook als je verkouden bent kan je niet om de snot heen. Met de rug van je hand blijf je maar langs je neus vegen. Ontzettend vies natuurlijk. Maar is het eigenlijk wel zo vies, want: wat is snot?

Het slijmvies in je neus en keel produceert altijd een beetje slijm en vocht. Dit slijm zorgt ervoor dat de ingeademde lucht wordt bevochtigd, zo kunnen de longen de lucht beter verwerken. Bovendien zorgt het ervoor dat kleine stofdeeltjes en ziektekiemen worden opgevangen en gefilterd. Dit merendeel van het snot wordt namelijk vervoerd naar de maag waar de bacteriën door het maagzuur worden gedood. De rest snuit je uit in een zakdoek. Als je verkouden bent dan is je slijmvlies ontstoken, dit komt door een verkoudheidsvirus. Het vlies zwelt op en gaat dan veel slijm produceren. Dit slijm noemen we snot. Behalve dat het snot uit ervoor zorgt dat je neus verstopt raakt kan het ook uit je neus lopen.

Het slijmerige goedje bestaat vooral uit water. Ook zitten er antilichamen en antibacteriële stoffen in. De antilichamen en antibacteriële stoffen samen vormen een soort van ingebouwde menselijke antibiotica. Als er bacteriën in de snot zitten dan binden de antilichamen zich hierop vast om deze uit te schakelen. Op deze manier beschermt het snot je lichaam tegen ziektes. Een eerstelijnsbescherming welteverstaan. In je lichaam heb je natuurlijk ook nog het immuunsysteem.

Verschillend

Snot is niet altijd hetzelfde van kleur en structuur. Het kan als water uit je neus lopen of vast zitten. Als je je in een droge lucht bevindt of als er veel stof in de lucht zit dan drogen je slijmvliezen sneller uit, je snot droogt dan ook eerder op. Als je snot voor in je neus zit dan droogt het vocht in het snot ook sneller op. Als je niet ziek bent is snot kleurloos. Dat heb je dus in de winter als je een drupneus hebt.

Wanneer er zich ziekteverwekkers in je neus nestelen reageert je neus hierop. In je neus worden er dan stofjes aangemaakt die de ziekteverwekkers proberen te doen verdwijnen. Deze hebben een groene kleur. Tegelijkertijd veroorzaken ook de witte bloedcellen die de ziekte te lijf gaan een kleur. Verschillende infecties veroorzaken ook verschillende kleuren snot.

En of het afvegen van je snot aan je hand vies is? Het is natuurlijk schoner om het in een zakdoek te snuiten. Zo verspreid je de ziektekiemen die in het snot zit namelijk minder snel.

Sophie Moerland