Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Een flinke tribal op je bovenarm of een vlindertje net boven je broekband. Er zijn duizenden mensen die hun lichaam versieren door tatoeages te laten zetten.

Stamcellen, je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen. Ze zijn erg belangrijk maar zijn ook controversieel. Maar wat doen deze cellen eigenlijk?

Als je je handen naast je lichaam uitstrekt is dit gelijk aan de lengte van je lichaam. Er zijn nog meer relaties tussen lichaamsmaten. Zo is de lengte van je neus gelijk aan de lengte van je pink, de lengte van je oor is gelijk aan de lengte van je...

Zet eens een wasknijper op je neus en adem tegelijkertijd door een rietje. Het is waarschijnlijk lastiger dan je had gedacht. Voor mensen met COPD is dit geen testje maar de realiteit.

Vrouwen hebben ruim twee keer zoveel kans dat hun baby overlijdt als er een verloskundige de bevalling begeleidt dan wanneer een gynaecoloog dit doet. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC in Utrecht naar de hoge babysterfte in Nederland.

Stenen in je lichaam. Het klinkt misschien gek, maar het kan echt. Maar liefst 10% van de mensen in de Westerse wereld heeft last van deze galstenen. Toch merken de meeste mensen niet dat ze met stenen in hun gal rondlopen.

Of je een je een slimme baby krijgt is niet simpelweg genetisch bepaald, een pilletje met visolie tijdens de zwangerschap bevordert de baby’s cognitieve ontwikkeling. Althans dat werd jarenlang gedacht.

Dat de kans op borstkanker groter is bij het nemen van hormonen om de symptomen van de menopauze te onderdrukken was al bekend. Onderzoek toont nu aan dat de hormonen ook nog eens bijdragen aan een progressievere en dodelijkere vorm van kanker.

Elk jaar worden er in Nederland ruim 25.000 mensen met een hartinfarct op de eerste hulp binnen gebracht. Gemiddeld dertig mensen overlijden er per dag aan de gevolgen van een hartaanval. Beangstigende cijfers die de complicatie een van de belangrijkste doodsoorzaken maakt in Nederland.