Dat de kans op borstkanker groter is bij het nemen van hormonen om de symptomen van de menopauze te onderdrukken was al bekend. Onderzoek toont nu aan dat de hormonen ook nog eens bijdragen aan een progressievere en dodelijkere vorm van kanker.

Vrouwen met borstkanker die in het verleden hormonen namen, ontwikkelen een vorm van borstkanker waar er een grotere kans is op uitzaaiingen in de lymfeklieren. De kans op overlijden is ook groter. Tijdens onderzoek van de American Medical Association bleek dat bij vrouwen die geen hormonen hadden genomen de borstkanker een minder progressieve vorm vertoonde.

De hormonen worden door vrouwen ingenomen die zich in hun menopauze bevinden. Dit is een periode waar er niet langer eicellen worden geproduceerd. Het lichaam produceert dan minder oestrogeen en progesteron en de menstruatie wordt minder. Vrouwen ondervinden hiervan gevolgen als opvliegers en nachtzweten. De onderzochte hormoon Prempro die onder oestrogeen van paarden urine en een synthetische variant van het hormoon progesteron bevatten moeten deze onderdrukken.
Het onderzoek van de American Medical Association toont onder andere aan dat door de hormonen de tumor moeilijk is te ontdekken omdat de dichtheid in de borst vergroot. Daarnaast zouden hormonen mogelijk de tumor voeden. Onderzoekers raden vrouwen aan hormonen alleen te gebruiken als ze echt niet zonder kunnen omdat het de kwaliteit van hun leven verminderd. Ook dan maar voor hoogstens een jaar.

Sophie Moerland