Of je een je een slimme baby krijgt is niet simpelweg genetisch bepaald, een pilletje met visolie tijdens de zwangerschap bevordert de baby’s cognitieve ontwikkeling. Althans dat werd jarenlang gedacht.

Een pil met de substantie docosahexaeenzuur (DHZ) wordt door sommige zwangere vrouwen geslikt omdat er wordt gedacht dat hun baby hierdoor slimmer wordt. Een Amerikaanse studie toont nu aan dat er geen bewijs is dat visolie dit kan bewerkstelligen.

Eerdere studies suggereerde dat de docosahexaeenzuur, een omega-3-vetzuur, kan bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van de ongeboren baby. Maar deze studies waren vaak klein of er werden vrouwen geobserveerd die de supplementen namen voor gezondheidsredenen. In de nieuwe studie namen 2000 vrouwen deel. Onderzoekers ontdekten geen cognitief verschil bij baby’s van 18 maanden ook al slikten de moeders DHZ supplementen tijdens de zwangerschap.
Het klopt niet dat DHZ geen enkele functie heeft. Wanneer DHZ op een natuurlijk manier, dus niet via een supplement maar via de placenta in de laatste helft van de zwangerschap wordt afgegeven, dan draagt het wel bij aan de ontwikkeling van de hersenen en de ogen. In verschillende studies is namelijk gebleken dat baby’s die prematuur werden geboren te weinig DHZ hadden binnen gekregen. Kregen deze baby’s DHZ na de geboorte toegediend dan bleek er een betere cognitieve ontwikkeling en de visuele coördinatie was beter dan bij baby’s die geen DHZ toegediend hadden gekregen.

Sophie Moerland