Een flinke tribal op je bovenarm of een vlindertje net boven je broekband. Er zijn duizenden mensen die hun lichaam versieren door tatoeages te laten zetten.

Mensen tatoeëren zich al duizenden jaren. De eerste tatoeage is teruggevonden op een ijsmummie uit de Alpen en is 5350 jaar oud. Zoals te begrijpen is de techniek om de tatoeage op de huid aan te brengen flink veranderd. Werden tatoeages eerst gemaakt door koolstof (as) in een, vaak opzettelijk gemaakte, wond aan te brengen, tegenwoordig gaat dat anders. Om een huidversiering te krijgen wordt er met een grote snelheid via een naaldje pigment in je huid geprikt.

De pigment die in de huid wordt geprikt is speciale tatoeëerinkt die meestal via een tatoeëermachine wordt ingebracht. Het naaldje doorprikt de opperhuid meer dan 100 keer per seconde en komt 1,5 mm diep. Mensen die het zelf doen gebruiken vaak een naald met een draad om de punt gedraaid en Oost-Indische inkt.

Inkt

De inkt die met behulp van een tatoeagemachine wordt aangebracht blijft in de huid zitten. Het is niet zo als wanneer je met een pen op je arm schrijft dat de inkt er af gaat. De inkt die je met een gewone pen op je arm brengt komt namelijk alleen maar op de buitenste laag van de huid, de opperhuid. Deze huid vernieuwt zich voortdurend waardoor de inkt op den duur samen met de huidcellen verdwijnt. De inkt van de tatoeagemachine wordt in de lederhuid geïnjecteerd. Dit is de laag onder de opperhuid. Ondanks het feit dat deze huid zich ook ververst (de huis reist als het waren naar boven, naar de opperhuid en verdwijnt) blijft de inkt toch zitten. Een tatoeage blijft zichtbaar omdat de opruimcellen in de huid, macrofagen, de onbekende stof inkapselt zodat deze geen schade aan kan richten. De huid wordt wel ververst maar de inkt blijft zitten omdat deze is ingekapseld.

Hygiëne

Het is erg belangrijk dat een tatoeage in een steriele ruimte met behulp van schone, nieuwe naalden wordt gezet. Als naalden meer dan één keer worden gebruikt zijn kan het gebeuren dat deze zijn geïnfecteerd met een infectieziekte zoals HIV, hepatitis of tuberculose. Belangrijk is ook dat de tubes, verf, tangen en scharen die gebruikt worden steriel verpakt zijn. Het gebruikt van schone apparatuur moet niet alleen voorkomen dat je eventuele infectieziektes overgedragen krijgt, maar ook voorkomen dat de tatoeage gaat infecteren. De haren worden bovendien van de huid geschoren omdat hier ontzettend veel bacteriën inzitten. Ondanks een hygiënische tatoeëring kan het toch zo zijn dat de huid gaat ontsteken. Dit is dan vaak het gevolg van een allergische reactie op het pigment. Oudere pigmentsoorten die chroom, kobalt of kwik bevatten kunnen dit veroorzaken.

Hartafwijking

Niet iedereen kan zomaar een tatoeage laten zetten, mensen met een hartziekte of diabetes kunnen zich beter niet laten tatoeëren. De kans op een infectie aan het hart wordt namelijk groter. De infectie die deze mensen kunnen oplopen heeft de naam endocarditis en is volgens cardiologen een verwoestende ziekte. Door de infectie gaat de binnenkant van het hart ontsteken. Als gevolg moet vaak de hartklep worden vervangen.

Laseren

Ook al is je tatoeage goed gezet en heb je geen problemen gehad, het kan zijn dat je naar een paar jaar die Tweety op je onderrug niet meer zo leuk vindt. Ook een naam van je vriendje of vriendin is niet meer zo’n succes als het over is. Gelukkig voor deze mensen kunnen tatoeages worden verwijderd. Dit gaat met behulp van een laserbehandeling. Een zeer korte tijd wordt het pigment door de laser sterk verhit. De pigmentbolletjes (de inkt) vallen hierdoor uit elkaar. Zogenaamde opruimcellen (macrofagen) ruimen de kleine stukjes op. Het weglaseren van een tatoeage gaat niet in één keer maar er zijn een aantal behandelingen voor nodig. De grootte van de tatoeage, de diepte, de gebruikte kleuren bepalen onder andere hoeveel behandelingen nodig zijn.

Sophie Moerland