Stenen in je lichaam. Het klinkt misschien gek, maar het kan echt. Maar liefst 10% van de mensen in de Westerse wereld heeft last van deze galstenen. Toch merken de meeste mensen niet dat ze met stenen in hun gal rondlopen.

Galstenen zijn natuurlijk geen echte stenen die uit bijvoorbeeld beton bestaan. De steentjes die variëren van een millimeter tot 2,5 centimeter in grootte worden in je lichaam gemaakt uit natuurlijke bestanddelen die in je lichaam voorkomen. Ze bestaan er in twee soorten: cholesterolgalstenen (deze bestaan voor ongeveer 50% uit cholesterol) en de bilirubinepigmentstenen (deze bestaan voor het grootste deel uit bilirubinezouten).

De galblaas is de plaats in je lichaam waar de galstenen ontstaan. De galblaas is een klein zakje dat rechtsonder de lever ligt. Op deze plaats wordt galvloeistof dat in de lever wordt geproduceerd tijdelijk opgeslagen. Deze vloeistof wordt gebruikt om vetten die je binnenkrijgt te verteren. Het wordt dan ook afgegeven in de dunne darm waar het eten terecht komt.

Normaal gesproken is galvloeistof vrij dik en geelgroen van kleur. Er ontstaan galstenen wanneer de vloeistof te veel indikt. Dit kan gebeuren omdat de gal een lange tijd niet wordt gebruikt en dus stil staat. Maar galstenen kunnen ook in de galwegen ontstaan.

Onduidelijkheid

Hoe galstenen precies ontstaan is niet bekend. Het kan zijn dat de samenstelling van de vloeistof hiermee te maken heeft. Mogelijke oorzaken zijn ook snel afvallen bij overgewicht, ouderdom (des te ouder, des te groter de kans op galstenen) en bij vrouwen het gebruiken van de pil (meer vrouwen hebben last van galstenen). Bovendien zijn er erfelijke factoren die een rol spelen.

Zoals eerder beschreven merken de meeste mensen niet dat ze galstenen hebben, dit komt omdat er bij hen nog gewoon een doorstroming van de galvloeistof is. Bij diegenen waar dit niet het geval is zijn er verschillende klachten. Het lichaam probeert om de galstenen op te ruimen door ze door te laten stromen. Hiervoor trekt de galblaas zich samen wat voor pijnaanvallen zorgt, daarbij komt dat je misselijk kan raken wat overgeven tot gevolg heeft. Galstenen kunnen er ook voor zorgen dat je galblaas of galwegen ontsteken. Dit kan gebeuren wanneer een galsteen klem zit. Als de galstenen in de afvoergang van de alvleesklier terecht komen dan kan deze gaan ontsteken. De alvleesklier zal dan gelijk behandeld moeten worden. Behalve pijn kunnen een bruin gekleurde plas, last van winderigheid, last van een vol gevoel, het slecht kunnen verdragen van vet eten en boeren er ook op wijzen dat je galstenen hebt.

Verwijderen

Wanneer de galstenen via een echo of MRI-scan worden opgespoord kunnen ze worden verwijderd. In de meeste gevallen gebeurt het verwijderen operatief. De galblaas wordt dan verwijderd, je lichaam kan goed zonder de blaas leven maar moet er natuurlijk wel even aan wennen. Als een operatie niet kan dan worden de stenen door middel van een ERCP verwijderd. Met een endoscoop (flexibele slang) worden de stenen via de mond verwijderd. Ze kunnen dan alleen uit de galwegen worden verwijderd.

Sophie Moerland