Mensen met een ernstige vorm van het chronische vermoeidheidssyndroom zijn bijna zeker besmet met het XMRV-virus.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), dat ook wel ME wordt genoemd, mogelijk een infectieziekte is. Deze ziekte zou veroorzaakt worden door het XMRV-virus, een retrovirus (HIV, de veroorzaker van aids, is ook een retrovirus). Dit zou betekenen dat de ziekte een lichamelijk oorzaak zou hebben. Dit bevestigt ME/CVS expert Kenny de Meirleir op een symposium van de ME/CVS-Stichting Nederland.

Ongeveer één procent van de wereldbevolking lijdt aan het chronische vermoeidheidssyndroom. Mensen met de ziekte zijn voortdurend erg moe, dit kan jaren aanhouden. Vooralsnog is nog niet bekend wat de oorzaak van de ziekte is waardoor deze lastig te behandelen is.

Een groot Noors onderzoek naar patiënten met een ernstige vorm van CVS wijst uit dat deze zijn besmet met het XMRV-virus. Er wordt nog gewacht op de definitieve resultaten maar De Meirleir heeft hoge verwachtingen. Hij schat dat zes procent van de wereldbevolking besmet is met het virus dat gemakkelijk overdraagbaar is van mens tot mens.

Sophie Moerland