Zet eens een wasknijper op je neus en adem tegelijkertijd door een rietje. Het is waarschijnlijk lastiger dan je had gedacht. Voor mensen met COPD is dit geen testje maar de realiteit.

COPD is de afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, in het Nederlands betekent dit kortweg ‘chronisch obstructieve longziekten’. Dit is een verzamelnaam voor de longaandoeningen longemfyseem, beschadiging van de longblaasjes, en chronische bronchitis, ontstekingen aan de luchtwegen.

Als je COPD hebt werken je longen en luchtwegen niet zoals het hoort, hierdoor is het lastig om adem te halen. Dit komt omdat je luchtwegen vernauwd zijn, je kunt dan niet meer alle ingeademde lucht uit ademen waardoor er lucht in je longen achterblijft. Vervolgens is er minder ruimte in je longen om in te ademen en raak je benauwd.

De benauwdheid ontstaat doordat je luchtwegen beschadigd zijn. Bij een chronische ontsteking in de longen zijn het de kleinste buisjes van de luchtwegen en longblaasjes die als het ware kapot gaan. De longblaasjes zijn de kleinste vertakkingen van de luchtpijp. In de blaasjes vindt er de uitwisseling van zuurstof en stikstof met het bloed plaats. Als het aantal longblaasjes afneemt is het een stuk lastiger om adem te halen. Een trap oplopen of een rondje fietsen zullen op den duur erg moeilijk gaan als je COPD hebt. Dit kan zo ver gaan dat een simpele handeling als afwassen tot benauwdheid leidt.

Roken

Een chronische ontsteking aan je luchtwegen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door roken. De eerste symptomen van de ziekte zijn dan ook het welbekende rokershoestje. Veel mensen die hier mee te maken hebben denken in eerste instantie dan ook dat er niets aan de hand is. COPD treedt meestal ook pas op na je 40e waardoor het merendeel van de patiënten denkt dat het met de leeftijd te maken heeft. Pas wanneer het hoestje verandert in benauwdheid trekken veel mensen aan de bel.

De rook van een sigaret is de grote boosdoener. Deze rook zorgt ervoor dat het slijmvlies waarmee de binnenkant van de luchtwegen is bekleed ontsteekt. Door de ontsteking zwelt het slijmvlies en gaat het meer slijm aanmaken dan normaal. Tegelijkertijd kunnen de spieren rond de luchtwegen geïrriteerd raken en zich gaan samentrekken. Door de combinatie van het extra slijm en de samentrekkende spieren ontstaat kortademigheid. COPD lijkt op een longontsteking, een longontsteking gaat alleen over, COPD niet

Hyperreactiviteit

Mensen met COPD hebben last van hyperreactiviteit, verhoogde prikkelbaarheid. Dit betekent dat als je tabaksrook maar ook chloor, bakluchtjes, parfum of koude lucht inademt je erg benauwd wordt. De ontsteking wordt hierdoor verergerd. De luchtwegen worden dan nog nauwer. Het is dan ook belangrijk om als COPD-patiënt te proberen om deze prikkels te vermijden en natuurlijk moet je stoppen met roken. Behalve prikkels die moeten worden vermeden is er weinig wat er tegen de ziekte kan worden gedaan, COPD is namelijk niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die ervoor zorgen dat je minder hoest en kortademig bent. Daarnaast zorgen ze er voor dat de luchtwegen in betere conditie zijn en dat deze beschermd worden tegen prikkels. Artsen adviseren bovendien om extra te bewegen. Voor mensen die een ernstige vorm van COPD hebben is er de zuurstofbehandeling. Hierdoor kan je beter functioneren daarnaast neemt je levensverwachting toe.

Sophie Moerland