Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Ze zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Fijne lijntjes, diepe groeven, plooien, fronslijnen, simpelweg: rimpels. Over één ding lijkt iedereen het eens: we zien ze liever verdwijnen dan verschijnen.

De term bloedarmoede kan misleidend zijn. Het betekent namelijk niet dat je onvoldoende bloed in je lichaam hebt, maar dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt zitten. Dit zorgt voor verschillende klachten.

Er zijn weer meer seksuele overdraagbare aandoeningen (soa’s) opgespoord bij mensen die een verhoogde kans op soa’s hebben. Dit heeft een gespecialiseerd soa-centra geconstateerd.

Hoe zit het ook alweer. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd, maar betekent dit dan dat je juist geen suiker mag, of moet je juist meer suiker eten? Of heeft dit misschien helemaal niets met elkaar te maken?

Nederlandse jongeren leven erg ongezond. Zo bewegen ze te weinig, wordt er te veel gedronken en roken ze te veel sigaretten of cannabis.

Je wordt wakker en je voelt al een licht gebons in je hoofd. Als je eenmaal opstaat verandert dit in een kloppend, pijnlijk gevoel in je hoofd: hoofdpijn. Ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking heeft hier af en toe last van.

Opvliegers zijn momenten waarop je het opeens heel warm krijgt doordat je lichaam extreem reageert op kleine temperatuurverhogingen (denk aan het drinken van een warm kopje koffie of bij lichte inspanning).

Je bent niet de hele dag even groot. ‘s Ochtends ben je groter dan ‘s avonds. Dit komt omdat je tussenwervelschijven kleiner zijn. Tussenwervelschijven worden beschreven als de schokdempers van je rug en zijn tussen twee afzonderlijke wervels in je wervelkolom te vinden. Deze tussenwervelschijven bevatten vocht, in de loop...