Je wordt wakker en je voelt al een licht gebons in je hoofd. Als je eenmaal opstaat verandert dit in een kloppend, pijnlijk gevoel in je hoofd: hoofdpijn. Ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking heeft hier af en toe last van.

Er zijn tal van oorzaken van hoofdpijn en bij iedereen is dit anders. Zo kan het ontstaan door verhoogde spierspanning in je hoofd, schouders of nek, spastische bewegingen in de bloedvaten rondom je hersenen, een hersenschudding, drugs, slaapproblemen, stress maar het kan ook voeding zijn die hoofdpijn veroorzaakt. Dit kan cafeïne maar ook alcohol zijn. Het is erg zeldzaam, maar hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van een hersentumor.

Soorten

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Migraine is een bekende en erg heftige soort hoofdpijn. Je hebt dan last van aanvallen van matige tot hele heftige hoofdpijn. Meestal is deze aan één zijde van het hoofd en wordt het omschreven als een bonzend gevoel. Dit kan in combinatie gaan met misselijkheid en mogelijk zelfs overgeven. Als je last hebt van migraine ben je ook overgevoelig voor licht en geluid. Dit kan een paar uur maar ook een paar dagen duren.

Spanningshoofdpijn is een hoofdpijn die je aan beide zijden van je hoofd voelt. Het is een hele drukkende en knellende hoofdpijn. Toch is de pijn in vergelijking met migraine matig.

Dan bestaat er ook nog clusterhoofdpijn. Deze hoofdpijn komt in aanvallen en is erg hevig bonzend of stekend en komt aan één zijde van je hoofd rond je oog of je slaap voor. Vaak duurt een clusterhoofdpijn van een kwartier tot rond de drie uur. Deze soort hoofdpijn wordt clusterhoofdpijn genoemd omdat deze in clusters van enkele weken optreedt.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn kan ontstaan als je een langere tijd hoofdpijnmedicatie gebruikt. Toch kan deze pijn ook optreden als je meer dan drie dagen per week, of driemaal per dag medicatie tegen hoofdpijn inneemt. Een manier om hier van af te komen is stoppen met de medicatie.

Om te besluiten is er ook nog chronische hoofdpijn. Deze hoofdpijn komt bij mensen voor die elke dag vijf of meer eenheden cafeïnehoudende dranken drinken. Dit kan koffie, cola, thee of bijvoorbeeld ijsthee zijn. Deze pijn zal verdwijnen als je stopt met het drinken hiervan.

Waar zit de pijn?

We weten nu wat voor een soorten hoofdpijn er zijn, maar wat is het eigenlijk wat de pijn in je hoofd veroorzaakt? Je hersenen zijn namelijk gevoelloos, de pijn wordt hier dus niet veroorzaakt. Het zijn de zenuwen en bloedvaten rondom je hersenen waar iets mis mee is waardoor er een pijn wordt veroorzaakt. Het kan zijn dat het de zenuwen rond je hersenen die overprikkeld raken die voor pijn zorgen. Maar het kan ook zijn dat de bloedvaten in de vliezen rond je hersenen verwijden en pijnlijk aanvoelen. Als je last van migraine hebt ontstaan er kleine ontstekingen. De bloedvaten en ook ze zenuwen raken hierdoor geprikkeld en veroorzaken een gevoel van pijn.

Sophie Moerland