Ze zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Fijne lijntjes, diepe groeven, plooien, fronslijnen, simpelweg: rimpels. Over één ding lijkt iedereen het eens: we zien ze liever verdwijnen dan verschijnen.

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid steeds slapper. Doordat de huid niet meer zo strak is, ontstaan er rimpels. Rimpels zijn dan ook een natuurlijk verschijnsel als je huid veroudert.

De huid wordt minder strak omdat er onderhuids minder bindweefsel en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor dunner en tegelijkertijd slapper. Als je je huid daarnaast ook nog eens veelvuldig blootstelt aan de zon of bijvoorbeeld een zonnebank wordt dit versterkt. De afbraak van bindweefsel en elastine is dan groter dan de aanmaak en je huid wordt slapper. Bovendien verdwijnt naarmate de jaren verstrijken ook een gedeelte van de vulling van je huid. Hierdoor verlies je een stukje molligheid en ontstaan er rimpels in je gezicht.

In principe krijgt iedereen op een bepaald moment in zijn leven met rimpels te maken. Wanneer dit is heeft vooral met erfelijkheid te maken. Toch zijn er een aantal factoren die rimpelvorming versterken. Het nuttigen van alcohol, bepaalde voeding maar ook stress, smog, slaapgebrek, weersomstandigheden, roken en een droge huid versterken de rimpelvorming.

Er zijn verschillende soorten rimpels. Zo zijn er lijntjes. Dit is lichtste vorm van rimpels, het zijn hele oppervlakkige deukjes in de huid die worden veroorzaakt door de afname van bindweefsel en elastine. Rimpels zijn net iets dieper dan lijntjes en worden door hetzelfde veroorzaakt. Vervolgens zijn er plooien, dit zijn echte vouwen in de huid die ontstaan omdat de huid aan volume verliest. Dan zijn er nog groeven. Deze zijn scherper dan rimpels en lastiger te behandelen. Fronsrimpels ontstaan omdat je bewust of onbewust spieren in de huid veelvuldig aanspant, deze ontstaan niet door verslapping van de huid.

De hoeveelheid aan verschillende soorten rimpelcrèmes, peelings, laserbehandelingen en faceliften maakt duidelijk dat mensen het krijgen van rimpels graag uitstellen. Wat de beste remedie is, is natuurlijk de vraag.

Sophie Moerland