Nederlandse jongeren leven erg ongezond. Zo bewegen ze te weinig, wordt er te veel gedronken en roken ze te veel sigaretten of cannabis.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er wordt te veel gerookt door jongens en autochtonen. Het merendeel van de allochtone jongeren beweegt te weinig.

Bij een gedeelte van de jongeren wordt een slechte gewoonte gecombineerd. Zo werd er door één op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar in de periode van 2007-2009 niet alleen gerookt, maar ook flink gedronken. Vijftig procent van deze jongeren deed ook te weinig aan lichaamsbeweging.

Jongens zijn ongezonder dan meisjes blijkt uit de cijfers van het CBS. Ze drinken niet alleen meer, ook roken ze meer. 28% van de jongens was een zware drinker en 12% gebruikte cannabis. Daar tegenover staat dat 11% van de meisjes te veel dronk in eerdergenoemde periode en 5% gebruikte cannabis. Iemand wordt aangeduid als een zware drinker als deze één dag per week zes of meer glazen alcohol drinkt.

Toch is het meest voorkomende ongezonde gedrag onder jongeren te weinig bewegen. De meeste jongeren komen niet aan de vijf keer per week een half uur bewegen.

Sophie Moerland