Het kenmerkende trillen van parkinsonpatiënten wordt veroorzaakt door een zogenaamde aan/uitknop in het zieke deel van de hersenen.

Dit is onder andere ontdekt tijdens het promotieonderzoek van Rick Helmich en hoogleraar neurologische bewegingswetenschappen Bas Bloem van het universitair ziekenhuis van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Dat er is ontdekt waarom een deel van de parkinsonpatiënten trilt, betekent niet dat er wat aan kan worden gedaan. Patiënten kunnen wel langer ‘redelijk klachtenvrij’ worden gehouden.

Tussen de vijftig- en zeventigduizend mensen in Nederland lijden aan de ziekte Parkinson. Dit zijn vooral mensen tussen de 50 en 65 jaar, een tekort van dopamine in de hersenen veroorzaakt de ziekte. Naast het rillen zijn starheid en traagheid twee van de eerste zichtbare symptomen van de ziekte.

De zogenaamde schakelaar in de hersenen zorgt ervoor dat het gezonde deel gewaarschuwd voor traag- en stijfheid. Je hersenen proberen hier iets aan te doen door het trillen in werking te zetten. Juist als iemand trilt betekent het dat een groter deel van het motorische hersengedeelte nog gezond is.

Sophie Moerland