Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Borstkanker kan (nog) niet voorkomen worden. Ook het zelf onderzoeken van je borsten zal niet voorkomen dat borstkanker ontstaat. Wat is dan het nut van het onderzoeken van je borsten?

Een van de behandelingen die vaak wordt toegepast bij kanker is chemotherapie. Het is een zware behandeling, die veel vergt van het lichaam. Bij deze behandeling vallen chemische stoffen de kankercellen aan.

Iedereen heeft elke dag wel ergens jeuk. Het komt dus behoorlijk vaak voor. Toch kunnen de meeste mensen niet uitleggen wat het nou precies is, dat irritante gevoel op je huid.

Wanneer iemand depressief is, is er sprake van een sombere stemming en minder plezier. Een depressie heeft dus te maken met onze stemming en met gevoelens. Het is moeilijk voor te stellen hoe geneesmiddelen daar invloed op kunnen hebben. Toch kunnen depressieve mensen baat hebben bij medicijnen. Hoe kan dat?...

Als je naar huisarts gaat is een van de meest uitgevoerde testjes het meten van je bloeddruk. De dokter doet een bandje om je arm, dat hij oppompt en leeg laat lopen. Daar krijg je de mededeling hoe hoog de bovendruk en hoe hoog de onderdruk is.

Tijdens het spelen met je zoontje van vier begint hij opeens te huilen. Ook wil hij zijn armpje niet meer gebruiken. Wanneer je dan bij de dokter komt zegt hij: "dit is vast een zondagsarmpje." Tja, dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar daar schiet je nog niet veel mee...

Heel vroeger hadden onze nagels een duidelijke functie: we gebruikten ze net als dieren als klauwen om te klimmen, om te krabben en voor ons eten. Maar tegenwoordig is de functie van nagels eigenlijk helemaal niet zo duidelijk meer.