Iedereen heeft elke dag wel ergens jeuk. Het komt dus behoorlijk vaak voor. Toch kunnen de meeste mensen niet uitleggen wat het nou precies is, dat irritante gevoel op je huid.

Wat is jeuk?

Wat jeuk (pruritus) precies is, kunnen ook de medici ons niet vertellen. Jeuk wordt omschreven als “een (kriebelend) gevoel in de huid dat aanzet tot krabben”.

Hoe ontstaat jeuk en wat zijn de oorzaken?

Ook dit is nog niet helemaal bekend. Wel is het duidelijk dat bepaalde stoffen in ons lichaam aanzet kunnen geven tot jeuk. Dit doen deze stofjes door de receptoren van de zenuwen in ons lichaam te prikkelen, waardoor vervolgens een signaal wordt doorgegeven aan de hersenen. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn histamine, serotonine en prostaglandinen, waaarvan histamine het sterkste effect heeft.

Histamine is een stof die door het lichaam wordt vrijgemaakt als reactie op bijvoorbeeld insectenbeten, allergieen en sommige geneesmiddelen. Dit kunnen dan ook oorzaken zijn voor het ontstaan van jeuk. Andere oorzaken zijn:

  • huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem
  • andere aandoeningen of ziektes, vooral van de lever of de nieren
  • schimmel- of parasieteninfecties
  • een droge huid
  • psychische factoren zoals stress, angst of spanning.

    Krabben helpt?

    Wanneer mensen jeuk hebben, is het eerste wat ze doen, krabben. Hoewel dat lijkt te helpen, is in feite het tegendeel waar. Krabben zorgt er namelijk voor dat de huid beschadigd raakt. Door deze beschadiging van de huid treedt er een reactie op in het lichaam, waarbij stofjes vrijkomen (zoals histamine) die ook weer jeuk veroorzaken. Op die manier wordt de jeuk eigenlijk alleen maar verergert door het krabben.

Hedwig Kikkert