Borstkanker kan (nog) niet voorkomen worden. Ook het zelf onderzoeken van je borsten zal niet voorkomen dat borstkanker ontstaat. Wat is dan het nut van het onderzoeken van je borsten?

Waarom zelfonderzoek?

Hoewel borstkanker niet voorkomen kan worden, is het zelf onderzoeken van je borsten erg belangrijk.
Voor de behandeling van borstkanker is het heel belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk bij bent. Hoe vroeger je erbij bent, des te groter is de kans op genezing en ook op een minder ingrijpende behandeling. Er wordt geschat dat ongeveer 70% van de gezwellen in de borst door de vrouw zelf ontdekt worden en niet door de huisarts, door bevolkingsonderzoek of andere onderzoeken. Dit heeft ermee te maken dat een vrouw (in het bijzonder door zelf haar borsten te onderzoeken) haar borsten kent en eerder zal opmerken of er iets is veranderd.

Hierdoor kan lang voordat een vrouw klachten krijgt, iets kan zien of de dokter wat merkt, al ontdekt worden of er sprake is van borstkanker. Dit is de reden dat het heel belangrijk is om zelf maandelijks je borsten te onderzoeken.

Om meer te lezen over wanneer en hoe je je borsten moet onderzoeken en waar je op moet letten, kun je terecht bij de KWF kankerbestrijding: http://www.kwfkankerbestrijding.nl/content/documents/Borstzelfonderzoek.pdf

Hedwig Kikkert