Het carpaletunnelsyndroom is een syndroom dat relatief vaak voorkomt. Zo’n 5% van de vrouwen heeft er last van. Maar wat het is? Tja het zal wel iets met de carpale tunnel te maken hebben. Maar wat is dat dan?

De carpale tunnel

De carpale tunnel ligt in de pols en wordt in het nederlands ook wel de polstunnel genoemd. In de pols liggen een aantal botjes en pezen die een soort tunnel vormen: de carpale tunnel.
Behalve pezen, loopt door deze tunnel ook een zenuw, de zogenaamde medianuszenuw.

En wat is dan het carpaletunnelsyndroom?

Bij het carpaletunnelsyndroom is de tunnel, gevormd door de botjes, te nauw geworden voor de zenuw die erdoor loopt. Hierdoor komt de zenuw dus in verdrukking. De medianuszenuw loopt door de arm naar de pols en naar de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Hier treden dan ook de klachten op.

Het carpaletunnelsyndroom komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en treedt met name op tijdens de zwangerschap en de overgang.

Wat zijn de symptomen?

Als gevolg van de samendrukking van de zenuw treden een aantal symptomen op. De voornaamste zijn tintelingen en een doof gevoel in de vingers en handpalm. Soms kan dit gevoel ook doorlopen tot in de onderarm of zelfs de schouder. Het gevoel is te vergelijken met een slapende voet of een slapend been, wanneer je met je benen over elkaar hebt gezeten.
Een andere klacht is het optreden van krachtsverlies. Vaak is dit minimaal en hebben patiënten er geen last van. Echter in combinatie met het verminderde gevoel dat bij het syndroom hoort, kunnen patiënten wel eerder dingen uit hun handen laten vallen.
De symptomen treden het vaakst ‘s nachts op, maar komen ook overdag voor.

Wat is de behandeling?

De klachten kunnen spontaan verdwijnen en vervolgens ook spontaan weer terugkomen. Het kan ook helpen om even met de handen te schudden; vaak gaan de klachten dan ook (tijdelijk) weg. Soms worden bepaalde geneesmiddelen gebruikt tegen de pijn (corticosteroïden) of wordt (‘s nachts) een polsspalkje gegeven. Wanneer de klachten te erg zijn, wordt echter geopereerd. Bij de operatie wordt het dak van de carpale tunnel verwijderd, zodat er meer ruimte is voor de zenuw en de verdrukking van de zenuw wordt opgeheven.

Hedwig Kikkert