Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Je nieren. Typisch zo’n orgaan waarvan je weet dat je ze hebt, het zijn er namelijk twee, maar wat ze doen? Geen idee! Tijd om dit eens uit te zoeken.

Het aantal kankergevallen zal volgens een schatting van deskundigen van KWF Kankerbestrijding in 2030 verdubbelen. In 2008 waren er 12,7 miljoen kankerpatiënten, naar verwachting zullen dit er in 2030 25 miljoen zijn.

Je ligt heerlijk comfortabel in je bed. De wereld om je heen ben je al vergeten en onbewust bevind je je op het punt voordat je in een diepe slaap valt. Dan opeens, uit het niets, gaat er een schok door je lichaam en ben je weer wakker.

Er is geen Hollywoodster die geen stralend wit gebit heeft. Vaak zijn de tanden gebleekt en verre van natuurlijk. De meeste mensen hebben namelijk geen spierwitte tanden maar moeten het met gelere tanden doen.

Er zijn maar elf landen die Nederland voorgaan op de internationale ranglijst van landen waar kanker het meest voorkomt. Dit laat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds weten. Het land waar de meeste mensen kanker hebben is Denemarken.

Een tumor, vaak klinkt het als iets heel erg griezeligs. Toch is dit niet altijd het geval. Een tumor kan namelijk zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.

Een wijkende haargrens of een cirkel dunner haar op je achterhoofd. Veel mannen krijgen er op enig moment in hun leven last van en zelfs sommige vrouwen kunnen er niet omheen: kaalheid.

De kans dat een baby overlijdt bij een zwangerschap is groter wanneer een vrouw langer dan twintig minuten moet reizen om bij het ziekenhuis te komen.

Net iets te lang met je vinger bij het vlammetje van de kaars en binnen enkele minuten verschijnt er al een blaar op je vinger. Je hebt je vinger verbrand. Gelukkig is het blaartje binnen een paar dagen compleet hersteld. Dit is niet altijd het geval met een verbranding.

Sproeten, de een heeft er tientallen en de ander kan er niet één op zijn lichaam vinden. Deze kleine vlekjes op je huid zijn opeenhopingen van pigment, melanine, in de onderste lagen van de opperhuid. Melanine zit niet alleen in je huid maar ook in je ogen en haar en...