Er zijn maar elf landen die Nederland voorgaan op de internationale ranglijst van landen waar kanker het meest voorkomt. Dit laat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds weten. Het land waar de meeste mensen kanker hebben is Denemarken.

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat 286.000 mensen in Nederland jaarlijks een vorm van kanker krijgen. Als er alleen wordt gekeken naar de Nederlandse vrouwen dan komen deze op de vijfde plaats. Het hoge aantal vrouwen dat rookt draagt hier aan bij. Mannen komen bij een opsplitsing van de lijst op de 24ste plaats.

Oorzaken voor het hoge aantal kankerpatiënten in Nederland is onder andere de registratie en goede diagnose van de ziekte. Bovendien zijn er meer mensen met overgewicht, is het percentage rokers in Nederland hoog en wordt er veel alcohol gedronken. Deze drie factoren verhogen de kans op kanker.

Andere landen die hoog op de ranglijst staan zijn Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en de Europese landen. Dit zijn allemaal landen met hoge inkomens. Nederland staat niet zo hoog op de ranglijst van landen waar mensen overlijden aan kanker. Het Aziatische land Mongolië staat hier boven aan. In Nederland overlijden er gemiddeld 122 op de honderdduizend kankerpatiënten, hiermee staat Nederland op de 29ste plaats.

Sophie Moerland