Er is geen Hollywoodster die geen stralend wit gebit heeft. Vaak zijn de tanden gebleekt en verre van natuurlijk. De meeste mensen hebben namelijk geen spierwitte tanden maar moeten het met gelere tanden doen.

Mensen hebben gele tanden om verschillende redenen. Het kan zijn dat je met gele tanden wordt geboren. Toch krijgen de meeste mensen gele tanden door een bepaalde eet- of drinkgewoonte, dit noemen we een extrinsieke verkleuring. Bij een extrinsieke verkleuring verkleuren de tanden door factoren van buitenaf. Het drinken van veel koffie en thee kan namelijk een gele aanslag op je tanden veroorzaken. Hetzelfde is het geval bij roken.

Er zijn nog meer redenen waardoor je gele tanden kan krijgen. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ervoor zorgen dat je tanden geel worden. Het ouder worden heeft ook invloed op de kleur van je tanden. Naarmate je ouder wordt krijg je ook gelere tanden. Het aanwezig zijn van tandsteen of tandplak kan er ook voor zorgen dat je niet langer witte tanden maar een gele gloed over je tanden hebt. Kleurstoffen uit voedingsmiddelen kunnen namelijk in de tandplak dringen en voor een donkere kleur zorgen.

Je tanden kunnen ook geler worden door intrinsieke verkleuring. Dan komt de verkleuring van binnenuit. Het tandglazuur en tandbeen is in deze gevallen verkleurd. De oorzaak hiervan kan fluorose zijn. Tijdens de ontwikkeling van je tanden bestond er dan een te hoge concentratie van fluoride wat een verkleuring heeft veroorzaakt. Het kan ook zijn dat je de pulpakamer duidelijk door je tanden ziet waardoor deze er geel uitzien. De pulpakamer is de ruimte waar de zenuwen en bloedvaten zich in de tand bevinden. Wanneer de weke delen in de pulpakamer dood zijn noemen we dat pulpancros. Er komt dan hemoglobine vrij wanneer rode bloedcellen doodgaan. De andere cellen die betrokken zijn bij de ontsteking zullen deze hemoglobine omzetten in een donkerdere vloeistof.

Misschien ben je niet altijd even blij met je gele tijden maar goed om te weten is wel dat gele tanden gezonder zijn dan witte tanden. Het grootste gedeelte van de mensen zal toch een voorkeur voor witte tanden hebben. Er zijn verschillende manieren om je tanden een wittere kleur te geven. Er is tandpasta die ervoor zorgt dat tanden minder geel worden. Dit is echter alleen het geval als de tanden geel zijn door bijvoorbeeld veel koffie drinken. Wil je wittere tanden dan is het ook belangrijk om je eet- en drinkgewoonten te veranderen en als je rookt minder te gaan roken. Als je tanden geel zijn door tandplak kan de tandarts dit verwijderen. Het bleken van tanden bij de tandarts of thuis is ook een optie.

Sophie Moerland