Je ligt heerlijk comfortabel in je bed. De wereld om je heen ben je al vergeten en onbewust bevind je je op het punt voordat je in een diepe slaap valt. Dan opeens, uit het niets, gaat er een schok door je lichaam en ben je weer wakker.

Het voelt alsof je van een stoeprandje af valt maar soms kan het ook heftiger zijn en lijk je in een gigantische put te vallen. Het gevoel ontstaat in de periode tussen het wakker zijn en de slaap. Deze reactie van je lichaam wordt een slaapstuip of hypnagoge schok genoemd. Je ervaart het gevoel misschien als een schok maar ik werkelijkheid is het een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren.

De stuiptrekking van je spieren wordt veroorzaakt door het plotseling ontspannen van de het lichaam, en daarbij de spieren, tijdens het inslapen. Voordat je lichaam zich compleet overgeeft aan de slaap komt er de spierschok, het is een reflex van je spieren. Het is een teken dat je lichaam zich ontspant en klaarmaakt voor het slapengaan. Toch is het nog niet helemaal duidelijk waarom je lichaam een schok als deze produceert.

De slaapstuip bevindt zich in het eerste slaapstadium. Dit stadium is een overgangsfase tussen het waken, wakker zijn, en slapen. Je hebt dan moeite om je ogen open te houden, je lichaamstemperatuur daalt en je spieren proberen zich te ontspannen. De hypnagoge schok doet zich vaak nog een keer later in de slaap voor. In de rest van je slaap vinden er kleine spierschokjes plaats, hier zul je weinig tot niets van merken.

Sophie Moerland