Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Nederland moge dan al decennialang gelden als het cannabisparadijs ten voeten uit, toch zijn er door de jaren heen meer en meer stemmen opgegaan over de mogelijke gevaren van het gebruik.

Naast het hart, de nieren, de longen en ga zo maar verder, beschikken wij over nog een orgaan, de lever. Het grootste deel zit aan de rechterkant waarvan de punt boven in de buik zit, net onder je middenrif. Onze lever is qua vorm te vergelijken met een taartpunt van...

Het is even schrikken als je de foto ziet, maar de jongen op de foto is de 11-jarige Pruthviraj Patil uit India die lijdt onder het weerwolfsyndroom. Omdat het voor de mensen in zijn dorp maar moeilijk de accepteren is, is de jongen niet vaak buitens huis te vinden.

Er bestaan verschillende soorten staar. Zo is er aangeboren staar, staar opgelopen door een oogbeschadiging en natuurlijk ouderdomsstaar. Deze laatste noemt men ook wel ‘seniel cataract’: een vertroebeling in de ooglens.

Een jaar verder en dan opeens geeft je weegschaal wel een heel onaangenaam hoog getal aan. Ook je broek van vorige zomer past niet meer. Duidelijk: je hebt er een paar pondjes bij en dat is allemaal te wijten aan je stofwisseling. Of ligt het toch ook vooral een beetje...

De spijsvertering is het proces waarmee de voeding (spijzen) die je inneemt wordt verteerd. Je spijsvertering begint al zodra je iets in je mond stopt. Wanneer je dit doet en begint te kauwen, komt er namelijk al speeksel vrij met daarin enzymen die de spijsvertering in werking zetten.

Veel mensen hebben na het wakker worden behoefte aan een goede kop koffie. Ook op andere momenten, op het werk of na het eten, vinden veel mensen een kopje koffie een goede manier op zichzelf een beetje op te peppen. In koffie, maar ook energiedranken en cola, zit namelijk cafeïne...

Hielspoor, Spina calcaneï, is de benige uitwas - een soort doornvormige verkalking - onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad. Bij overbelasting kan dit de nodige pijn bezorgen.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt meestal overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek. De ziekte van Lyme is niet vernoemd naar de ontdekker maar naar het plaatsje Old Lyme in Connecticut, waar in 1975 een epidemie...