Hielspoor, Spina calcaneï, is de benige uitwas - een soort doornvormige verkalking - onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad. Bij overbelasting kan dit de nodige pijn bezorgen.

Hielspoor

Hevige, aanhoudende pijn onder de hiel wordt veelal aangeduid met het begrip ‘hielspoor’ of in een officiele term Fásciïtis Plantaris. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een felle pijn onder de hiel. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 75 procent van de volwassen bevolking last heeft van hielspoor. Dit hoeft echter niet per definitie te leiden tot het ontstaan van pijn.

Hoe ontstaat hielspoor?

Het ontstaan van hielspoor is onduidelijk. Twintig jaar geleden was deze aandoening nauwelijks bekend. Wat je wel kunt aannemen is dat ons schoeisel door de jaren heen steeds comfortabeler is geworden en dat daarnaast ook de populariteit en het belang van sport en beweging (hardlopen, tennis etc.) groter is geworden. Twee aspecten waarvan het zeer goed mogelijk is dat deze hebben geleid tot een toename van overbelastingsletsels zoals hielspoor. Soms is er sprake van hielspoor wanneer je pas begonnen bent met sporten. Een andere mogelijkheid kan bijvoorbeeld zijn dat je een staand beroep hebt en/of lijdt aan overgewicht.

Wat kun je eraan doen?

Hielspoor is zoals je hebt kunnen lezen een gevolg van overbelasting en overbelasting kan in de regel verholpen worden door rust. Natuurlijk is deze oplossing voor de hand liggend, maar niet altijd even goed uitvoerbaar. Nou zijn er verschillende andere remedies, maar helpen deze lang niet altijd. Wel heeft het dragen van corrigerende zooltjes vaak een zeer positief effect. Een zogenaamd podotherapeut kan je hierbij helpen.

Linda Corporán