Het is even schrikken als je de foto ziet, maar de jongen op de foto is de 11-jarige Pruthviraj Patil uit India die lijdt onder het weerwolfsyndroom. Omdat het voor de mensen in zijn dorp maar moeilijk de accepteren is, is de jongen niet vaak buitens huis te vinden.

Deze Indiase jongen lijdt aan Hypertrichose. Dit is een medische aandoening die overmatige haargroei veroorzaakt en dan met name op plekken waar het niet hoort. Hij heeft er alles aan geprobeerd te doen om zijn haren te verliezen, maar zelfs na een uitgebreide lasertherapie, kwamen de haren gewoon weer terug.

Hypertrichose kan zich plaatselijk voordoen, maar in het meest ongunstige geval kan het hele lichaam bedekt zijn onder een bijna dierlijke vacht. De vergelijking met een weerwolf is daardoor dan ook snel gemaakt. In veel gevallen is het aangeboren, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn, want ook op latere leeftijd kan het zich alsnog voordoen. Men denkt dat de aandoening erfelijk is en voortkomt uit een genetische afwijking. Naast de erfelijkheidsfactor, kan het echter ook zo zijn dat het verantwoordelijke gen pas later muteert. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval geweest bij mensen die kanker hebben gehad. Ook zijn er vermoedens dat de aandoening in een later stadium veroorzaakt kan worden door drugs of bepaalde stofwisselingsziekten.

Hypertricose is - gelukkig voor ons – heel zeldzaam, zelfs zo zeldzaam dat er slechts vijftig geverifieerde gevallen van bekend zijn sinds de Middeleeuwen.

Linda Corporán