Nee, het is geen tatoeage wat je ziet, maar een zeldzaam fenomeen. De lijnen zijn vernoemd naar de Duitse dermatoloog Alfred Blaschko die het in 1901 voor het eerst vastlegde.

Hoe gek het ook klinkt zijn de lijnen van Blaschko zelf niet een aandoening. Het patroon dat je op de foto ziet is namelijk iets dat vastgelegd zit in ons DNA en onder normale omstandigheden onzichtbaar is. Onder bepaalde omstandigheden echter worden deze lijnen wel degelijk zichtbaar, namelijk wanneer iemand een huidafwijking heeft die als het ware gevoelig is voor dit patroon. Zo geldt dat bijvoorbeeld niet voor alle huidafwijkingen, maar slechts voor die huidafwijking die zich laat bepalen door de Blaschko-lijnen en automatisch het patroon overneemt. Het bijzondere eraan is dat de patronen van patiënt tot patiënt verschillen, maar variëren van een V-vorm op de rug tot een S-vorm op de borst, zijde en buik.

De lijnen geven de wegen aan waarlangs cellen zich hebben gedeeld tijdens de groei van de foetus tot de volwassenheid. Dit levert dus een patroon met lijnen uitwaaierend van het ruggemerg en de middellijn van de buik. In het geval van de persoon op de foto is er sprake van een pigmentatiestoornis, verspreid over het hele bovenlichaam en, zoals je ziet, met het patroon van Blaschko’s.

Linda Corporán