Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Een jongetje uit het zuiden van China verbaasde medici met zijn uitzonderlijke gezichtsvermogen. Hij kan namelijk zien in het donker en zijn ogen lichten op, net zoals bij katten.

Hoeveel kun je kwijt over niets, want ik voel, ik voel, wat ik niet zie: fantoompijn. Hoe kan een getrokken kies, een geamputeerde arm of borst na vele jaren nog steeds pijn doen en dat terwijl het jaren geleden is geamputeerd?

Een keer in de zoveel tijd hebben we er allemaal weleens mee te maken: een spastische darm. Vervelender echter is wanneer je leven er structureel mee wordt belast en je buik-/en darmklachten de regie overnemen. Hoe kom je nou aan zo’n spastische darm en, belangrijker nog, hoe kom je er...

Nee het heeft niets te maken met het zwart met witte beest dat je weleens in je achtertuin ziet, wel met pijnlijke voeten. Wie zijn voeten niet goed verzorgt, kan namelijk weleens te maken krijgen met een typisch geval van een eksteroog. Auw!

Je zit in de klas, de docent is iets aan het uitleggen en dan hoor je van buiten het lokaal een vreemd geluid. Het verhaal van de docent is natuurlijk veel belangrijker dan dat vreemde gebrom van buitenaf, dus iedereen negeert het en luistert onverstoorbaar naar de uitleg. Behalve jij,...

Op pagina 3 van NRC-Next staat te lezen dat het Internation Agency for Research on Cancer (IARC) heeft geconcludeerd dat zonnebanken officieel kankerverwekkend zijn.