Een keer in de zoveel tijd hebben we er allemaal weleens mee te maken: een spastische darm. Vervelender echter is wanneer je leven er structureel mee wordt belast en je buik-/en darmklachten de regie overnemen. Hoe kom je nou aan zo’n spastische darm en, belangrijker nog, hoe kom je er weer vanaf?

Wat is een spastische darm?

Een spastische darm is een aandoening aan het spijsverteringskanaal en duidt op een overgevoeligheid van de darmen en een afwijkende darmwerking. Hoewel veel mensen niet eens weten dat ze de aandoening onder de leden hebben, heeft toch 10 tot 20 procent van de mensen ermee te kampen. Vooral jonge mensen hebben er last van, bovendien hebben vrouwen er twee keer zo vaak last van als mannen. Een spastische darm treedt doorgaans niet op latere leeftijd op maar begint vaak al in de kindertijd of adolescentie.

Wat zijn de klachten?

Een spastische darm kent vele namen, zo heeft men het ook wel over het Prikkelbare Darmsyndroom, spastische colitis, spastische colon of functionele buikklachten. Allemaal namen voor hetzelfde beestje dat voor veel ongemak zorgt. Een spastische darm kun je herkennen aan verschillenden klachten, waaronder krampen in de onderbuik en buikpijn. Daarnaast zijn er voelbare darmbewegingen, borrelingen in je buik en heb je een opgeblazen gevoel. De lucht in je buik wil - en komt - er via alle mogelijke openingen uit en dan is het nog maar te hopen dat het alleen lucht is, want van zowel diaree als obstipatie is sprake. Afgezien daarvan behoren ook verminderde eetlust, hoofdpijn en problemen met slapen tot het scala aan klachten.

Je hebt officieel last van een spastische darm wanneer je in het voorafgaande jaar minstens drie maanden klachten hebt gehad en een andere lichamelijke afwijking of ziekte is uitgesloten. Hieruit blijkt al dat artsen een spastische darm regelmatig niet als zodanig herkennen. Om aan te geven dat een spastische darm ondanks de klachten geen aanwijsbare organische oorzaak kent, gebruikt men daarom ook wel de term functionele darmaandoening.

Een gezonde levensstijl

Wat bekend is, is dat voeding en stress in hoge mate het klachtenbeeld kunnen beïnvloeden. Bij mensen die dagelijks te maken hebben met spanningen, verergeren de klachten. Afgezien hiervan heeft ook de consumptie van kant-en-klaarmaaltijden een negatief effect omdat deze minder vezelrijk zijn. En vezels, zo weten we, bevorderen de darmwerking en een goede stoelgang. Let er daarom op dat je voeding voldoende van deze vezels bevat. Ook voldoende bewegen en veel water drinken is erg belangrijk. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je darmwerking wordt gestimuleerd en een goede vochtbalans is op haar beurt belangrijk voor de interne darmflora. Om deze laatste in evenwicht te houden, kunnen ook dranken als Activia helpen. De grootste tip: vermijdt stress en leef gezond.

Wanneer naar de huisarts te gaan?

Wanneer je langer dan twee weken last hebt van diaree en er zich bloed in je ontlasting bevindt, is het geen slecht idee naar de huisarts te gaan. Naast het feit dat het onprettig is, kan ook de hoge mate van vochtverlies door diaree voor andere gezondheidsproblemen zorgen. Ook wanneer je binnen een maand en zonder dieet meer dan drie kilo afvalt, darmkanker in de familie hebt, koortsig bent en/of laxeermiddelen obstipatie niet verhelpen, is controle door een arts raadzaam.

Behandeling en medicatie

Naast het feit dat de nadruk vaak wordt gelegd op gezonde leefregels en voeding, kunnen medicijnen een uitkomst bieden. Ga hier echter niet zelf mee experimenteren maar ga naar een huisarts. De reguliere medicinale behandeling zal voornamelijk bestaan uit, bulkvormende stoffen, middelen tegen kramp, laxeer-/obstipatiemiddelen, antidepressiva en kalmeringsmiddelen. Mede doordat het nog altijd onbekend is waardoor iemand last krijgt van een spastische darm, is er geen kant-en-klare oplossing. Er zijn praatgroepen waar je naartoe kunt gaan om je aandoening en de ongemakken die het met zich meebrengt onderling te bespreken. Voor sommige mensen kan dit erg prettig zijn. Organisaties als de Maag, Lever en Darmstichting kunnen je hierbij helpen en bieden tevens informatie over onder andere wetenschappelijk onderzoek en andere nuttige zaken.

Linda Corporán