Nee het heeft niets te maken met het zwart met witte beest dat je weleens in je achtertuin ziet, wel met pijnlijke voeten. Wie zijn voeten niet goed verzorgt, kan namelijk weleens te maken krijgen met een typisch geval van een eksteroog. Auw!

Aangenaam, Eksteroog. Likdoorn voor vrienden

Een eksteroog, zoals men dat vroeger noemde, is eigenlijk niets anders dan wat we tegenwoordig kennen als een likdoorn. Een likdoorn op haar beurt is een naar binnen gegroeide eeltkern. Deze eeltkern heeft een puntige vorm die met de punt naar binnen je voet ingroeit en is een beetje gelig. De naam ‘eksteroog’ is te danken aan het feit dat er een soort van ronde eeltplek ontstaat met precies in het midden een donker puntje.

Oorzaak en behandeling

Wanneer je lange tijd verkeerde schoenen hebt gedragen en/of de stand van je voet en tenen verkeerd is geweest, kan er door druk en wrijving zo’n likdoorn ontstaan. Veel voorkomende plekken van een likdoorn zijn onder de bal van je voet, tussen je tenen of in de nagelwal.

Een likdoorn is niet zo makkelijk weg te halen als dat hij gekomen is. Daarom is het verstandig om de likdoorn door een vakkundige pedicure of voetverzorger weg te laten halen. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig waarbij door middel van het wegvrezen van eelt en het weghalen van druk, de likdoorn kleiner wordt om op den duur te verdwijnen. Daarbij is het uiteraard van belang dat er ook iets wordt gedaan aan de oorzaak van de likdoorn. Een goed excuus om nieuwe schoenen te kopen.

Linda Corporán