Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

Een licht gevoel in je hoofd, dan zwarte vlakken, wat gezoem en dan ben je het even kwijt. Flauwvallen, iedereen heeft het wel eens in zijn omgeving meegemaakt. Vaak schrik je er enorm van, maar het valt -meestal- wel mee.

De afgelopen maanden was er geen nieuwsbulletin zonder een vermelding van de Q-koorts. Maar wat is het eigenlijk?

Ernstige ziektes kunnen een enorm effect op families hebben. De ziekte van Huntington heeft dat vrijwel altijd. Het is een relatief zeldzame aandoening, maar omdat hij erfelijke is, is het vaak geconcentreerd in een beperkte omgeving. Ook kan er onzekerheid ontstaan bij familieleden aangezien er meerdere gevallen bekend kunnen worden....

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maakte bekend dat er in 2009 22000 gevallen - of in ieder geval de eerste symptomen - van de ziekte van Lyme zijn ontdekt door huisartsen. Dat is 5000 gevallen meer dan in 2005.

Schildklier klinkt wat raar, alsof het je tegen iets beschermt. In het Engels (soms zelfs in het Nederlands) wordt het ook een thyroid genoemd. Dit komt van het Griekse woord thyreos/thureos, wat schild betekent! De ‘ontdekker’ van de schildklier vernoemde het naar een dergelijk Grieks schild, omdat hij er die...

Tering, zoals je dat op straat wel eens hoort, is de onofficiële naam van tuberculose. Ook pleuris wordt er - niet correct - voor gebruikt. Dat komt van pleuritis, oftewel longvliesontsteking, wat echter wel een gevolg kan zijn van tuberculose. De reden dat we zulke bijnamen hebben is dat het...

Vanaf heden worden bloeddonoren, in risicogebieden, getest op Q-koorts. Als de Q-koortsbacterie wordt aangetroffen zal de donor voorlopig geen bloed meer mogen geven.

Een frozen shoulder is letterlijk vertaald een bevroren schouder. Het wordt zo genoemd omdat je je schouder niet meer kunt bewegen als je hier last van hebt, alsof hij vastgevroren is. De medische term ervoor is adhesieve capsulitis.