Een frozen shoulder is letterlijk vertaald een bevroren schouder. Het wordt zo genoemd omdat je je schouder niet meer kunt bewegen als je hier last van hebt, alsof hij vastgevroren is. De medische term ervoor is adhesieve capsulitis.

Meestal begint het ‘gewoon’ pijn in je schouder. Later zul je meer moeite hebben je schouder te bewegen, totdat je dat helemaal niet meer kunt. Meestal is de pijn dan ook erger. De meeste mensen ervaren met name ‘s nachts een zeurende pijn. Als je er niets aan doet kan het zelfs jaren aanhouden.

Er zijn een aantal oorzaken te vinden. Ten eerste kan het door een ongeluk gebeuren waardoor je je schouder niet meer wilt bewegen omdat het pijn doet, als dit langer duurt kan het uitlopen op een frozen shoulder. Het kan ook ‘spontaan’ gebeuren. Dit komt veel vaker voor bij mensen boven de 40 en mensen met reuma of suikerziekte. Vaak is er sprake van extra weefselvorming in de schouder. Het lijkt op een soort littekenweefsel dat ervoor zorgt dat de schouder vastgroeit. Sommige wetenschappers wijten het aan een interne immuunreactie waarbij je eigen lichaam je schouder ‘aanvalt’ omdat het denkt dat er iets mis is, wat eigenlijk niet zo is.

Naast medicijnen tegen de pijn en tegen eventuele ontstekingen is een frozen shoulder het behandelbaar. Het belangrijkste bij de behandeling van een frozen shoulder is het weer in beweging krijgen van de schouder, wat tevens de beste preventiemethode is. Dit kan door fysiotherapie, maar in de ernstigste gevallen kan dit ook door het operatief verwijderen van het ‘extra’ weefsel.

Robert Buurman