Hoe werkt mijn lichaam?

Je hebt altijd wel een keer dat je je verbaast over je menselijk lichaam. Hoe werkt het en waar dient het voor? Op deze site kan jij die vragen stellen. Ze worden beantwoord door studenten met interesse in geneeskunde, psychologie, biologie of biomedische wetenschappen. Wij zoeken het graag voor jou uit!

De exacte hoeveelheid ligt natuurlijk aan een aantal factoren, maar het gemiddelde ligt zo tussen de één en anderhalve liter. Het gekke is dat je ‘s nachts, als je slaapt, eigenlijk geen speeksel produceert. Eén van de belangrijkste functies van speeksel is dan ook het helpen bij je spijsvertering, het...

Zo rond een uur of vier ‘s middags hebben veel mensen ergens trek in. Lekkere trek. In chips, chocolade of misschien gewoon een appel. Het is dan niet alleen honger, misschien vindt je lichaam dat je een tekort aan suiker hebt, of aan zout. Of je wilt gewoon die smaak...

Iedereen kent het beeld uit Bridget Jones, met een emmer ijs op de bank je verdriet wegeten. Dat mensen met significant overgewicht een grotere kans hebben depressief te worden, was al eerder bekend. Nu hebben Leidse wetenschappers het omgekeerde verband ontdekt.

Groningse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen het gewicht van pasgeboren baby’s en hun moeders. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap veel aankomen - meer dan 14 kilo - zwaardere baby’s krijgen. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen met een hoog geboortewicht meer kans hebben...

Iedereen kent wel de achillespees, vernoemd naar Achilles een held uit de Griekse mythologie. Hij vocht in de Trojaanse oorlog, en hij was onverslaanbaar tot hij een pijl in zijn hiel geschoten kreeg. Een mooie naam voor een van de belangrijkste pezen in ons lichaam.

“Lachen is gezond” en “een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.” Er zijn veel spreekwoorden die vertellen dat lachen goed voor je is. Dat lachen een leuke ervaring is, hoef je aan niemand te vertellen. Maar is het ook echt goed voor je? En waarom lachen we? Daar...

Nu.nl van maandag 18 januari meldt dat onderzoekers uit Amsterdam, Leiden en Rotterdam nieuwe genetische varianten gevonden hebben die het risico op diabetes type 2 vergroten.

Je kunt ermee slikken en je kunt ermee praten, maar je kunt er ook mee voelen, zuigen, (heel belangrijk) proeven en je kunt hem naar iemand uitsteken! Enige idee waar het over gaat? Inderdaad: het meeste flexibele orgaan dat we hebben, onze tong.

Een zwelling in je hals, moeite met slikken en zelfs ademen, een lager wordende stem en nog vele andere kwalen. Dit zijn zomaar wat symptomen van struma: een van de meest voorkomende schildklierproblemen.

Het lijkt een ingewikkelde term voor wellicht een nog ingewikkeldere uitleg. Als we stellen dat ‘hemi’ half betekent en ‘parese’ verlamming, wordt het ons echter al een stuk duidelijker. Een hemiparese duidt namelijk op een gedeeltelijke verlamming.