Zorgverzekeraar CZ bekendgemaakt 6 ziekenhuizen niet te contracteren. De ziekenhuizen presteren onvoldoende in de behandeling van borstkanker. CZ wil hiermee ziekenhuizen stimuleren zich te specialiseren.

Doelmatigheid en kwaliteit

Waarom contracteert CZ selectief? ‘We vinden de ziekenhuizen waarmee we voor deze zorg geen contract sluiten op dat gebied niet goed genoeg voor onze verzekerden’, zegt Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ. ‘Er zijn teveel ziekenhuizen die behandelingen blijven doen waarin ze niet goed zijn. Die zullen meer moeten specialiseren in behandelingen waarin ze wel goed zijn. De belangrijkste rol van een zorgverzekeraar is doelmatigheid en kwaliteit van zorg een impuls te geven. Wij zullen dan ook snel ook voor andere behandelingen de lat hoger gaan leggen. Steeds meer patiënten- en consumentenorganisaties maar ook artsen en ziekenhuizen zien specialisatie als middel om tot betere kwaliteit te komen. Als inkoper van zorg voor 3,3 miljoen klanten is het onze rol om flink druk op de ketel te zetten en zo te helpen om de zorg in beweging te krijgen en die kwaliteitsslag te maken.’

Criteria

De prestaties van ziekenhuizen worden gewaardeerd op basis van eisen (indicatoren) die te maken hebben met medische kwaliteit en patiëntervaringen. Denk bijvoorbeeld aan aantal operaties per chirurg, begeleiding door mammacareverpleegkundige, vast aanspreekpunt tijdens de behandeling, bejegening en informatievoorziening.

Meer lezen over borstkanker?

Wat is borstkanker?

Hoe gaat borstkankeronderzoek in zijn werk

Hoe wordt borstkanker behandeld?

Paul Smit