75% van de pasgeboren baby’s heeft bij de geboorte een tekort aan vitamine D. De kans op een luchtweginfectie in het eerste jaar wordt hierdoor vergroot.

Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Bij 156 pasgeboren baby’s werd het vitamine D-gehalte van het bloed in de navelstreng gemeten. De deelnemende baby’s werden tijdens hun eerste levensjaar ook gevolgd. Achttien van de deelnemers liepen een ernstige infectie van de lagere luchtwegen op.

Deelnemertjes bij wie een hele lage concentratie vitamine D werd gemeten bleken een grotere kans op een RSV-infectie te hebben. Het Respiratoir Syncytiaal Virus is een verkoudheidsvirus wat een infectie aan de luchtwegen veroorzaakt.

Om een vitamine D-tekort bij baby’s te voorkomen moeten zwangere vrouwen zich volgens kinderarts Louis Bont aan de vitamine D-richtlijn houden. Deze richtlijn is opgesteld door de Gezondheidsraad en adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap.

Uit het onderzoek bleek dat bij de vrouwen die tijdens hun zwangerschap vitamine D slikten het vitamine D-gehalte in het navelstrengbloed hoger was.

Sophie Moerland