Men vond het al geen goede combinatie: een pandemie die op het punt staat uit te breken en een grote meute mensen die vrolijk rondhuppelt in men neme een Nijmeegse Vierdaagse. Even was er sprake van om het jaarlijks terugkerende evenement af te lassen, maar de angst voor besmetting doofde als een nachtkaars uit. Toch is het evenement er niet geheel zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

Op zowel NU.nl als Spits.nl is gisteren gemeld dat de gemeente Nijmegen heeft bevestigd dat een Britse vrouwelijke militair (tevens vierdaagseloper) besmet is geraakt met de Mexicaanse griep. De vrouw wordt inmiddels behandeld met de virusremmer Tamiflu. Extra maatregelen zegt de gemeente niet te nemen, omdat de kans op verspreiding volgens zowel de GGD als het RIVM minimaal is. De organisatie van het wandelfestijn probeert verspreiding zoveel mogelijk te minimaliseren. Zo wordt het evenement bijvoorbeeld gesponsord door een fabrikant van desinfecterende handgel, Herôme. Herôme deelt gratis flacons uit van een gel die naar zeggen 99,9 procent van alle bacteriën en virussen op handen doodt. Dat wordt flink smeren, want vanmorgen verschenen er 37.454 wandelaars aan de start.

Dat je niet hoeft mee te lopen met de Nijmeegse Vierdaagse om in aanmerking te komen voor de Mexicaanse griep, blijkt uit het feit dat ook internationale sterretjes eraan moesten geloven. Twee van de drie Sugababes zijn inmiddels besmet en hebben dringende behoefde aan een Tamiflu-kuur. De Harry Potter-acteur Rupert Grint alias Ron Weasly is inmiddels weer hersteld van de griep die hij eind vorige maand opliep.

Linda Corporán