Des te langer je bent, des te groter de kans op het krijgen van bepaalde soorten kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford.

In het onderzoek werden meer dan een miljoen Britse vrouwen tussen 1996 en 2001 gevolgd. De onderzoekers ontdekten dat boven de 1.52 centimeter, met iedere 10 centimeter extra het risico op kanker met 16 procent stijgt.

Lange mensen hebben een grotere kans op het krijgen van de volgende vormen van kanker: baarmoederkanker, borstkanker, rectale kanker, leukemie, dikkedarmkanker, Non-Hodgkinlymfoon, nierkanker, kwaadaardige melanoom, maligne lymfoom en eierstokkanker. Bij de groep met de langste mensen, langer dan 175 centimeter is de kans op het ontwikkelen van een tumor 37% groter dan de kleinste mensen, kleiner dan 152 centimeter.

In het onderzoek werden alleen vrouwen bestudeerd. Onderzoekers geven aan dat het verband tussen lengte en bepaalde soorten kanker ook voor mannen geldt. Wat de reden is voor het verband tussen het verhoogd risico op kanker en lengte is niet bekend. Groeihormonen zouden hier een rol in kunnen spelen.

Sophie Moerland