Gele en oranje groenten bestrijden ziektes en verlengen je leven. Althans het antioxidant alfacaroteen dat daarin zit. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

Uit de resultaten van het langlopende onderzoek blijkt dat mensen die veel alfacaroteen in hun bloed hebben gezonder zijn. Deze mensen hebben volgens het onderzoek 39% minder kans om dood te gaan aan welke ziekte dan ook. De kans op hart- een vaatziekten en kanker bleek ook minder groot te zijn.

Alfacaroteen is een vorm van caroteen, de oranje kleurstof in bijvoorbeeld wortel. Deze caroteen bevat vooral vitamine a en komt veel voor in gele en oranje groenten zoals wortel, pompoen en zoete aardappel. Toch is de antioxidant ook te vinden in donkergroene groenten zoals broccoli, sperziebonen, spinazie en sla.

Het onderzoek naar de werking van alfacaroteen was langlopend. Tussen 1988 en 1994 leverden ruim 15.00 volwassenen bloed waar vervolgens het caroteen werd gemeten. De gezondheid van de participanten is tot 2006 onderzocht.

Sophie Moerland