Vrouwen die geen hormonen innemen na de overgang krijgen een lagere stem. Dit blijkt uit onderzoek van de UGent-stemkliniek.

De toonhoogte daalt gemiddeld met 13 Hertz (Hz). Dit betekent dat de toonhoogte van vrouwen op middelbare leeftijd in plaats van 190 Hz, nog zo’n 177 Hz is na de overgang. Een daling van de toonhoogte is alleen wanneer vrouwen geen hormonen innemen na de menopauze.

De daling van de toonhoogte ontstaat doordat er van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron in het lichaam minder worden aangemaakt. Hierdoor wordt de stem ook lager. Tijdens de overgang worden er namelijk minder vrouwelijke hormonen aangemaakt om de menstruatie te beëindigen. Als vrouwen wel hormonen innemen is deze daling minder.

Dikke vrouwen zouden minder last hebben van een stemverandering. De productie van het hormoon oestrogeen vindt namelijk voornamelijk plaats in vetcellen. Het mannelijk hormoon wordt in deze cellen omgezet in vrouwelijke hormonen. Des te dikker vrouwen zijn, des te hoger de stem is en blijft na de overgang.

Sophie Moerland