Extra vitamine D en calcium zijn niet nodig, het innemen van deze supplementen kan volgens een comité van het Amerikaanse Institute of Medicine zelfs gevaarlijk zijn.

De meeste mensen hebben volgens het comité genoeg vitamine D in hun bloed door het voedsel wat zij eten of de zon die zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Toch wordt vitamine D vaak door dokters voorgerschreven. Bij een te laag level van de vitamine is er namelijk een grotere kans op tal van ziektes waaronder hartziektes, kanker en auto-immuun ziektes. Omdat teveel van de vitamine gevaarlijk kan zijn willen de onderzoekers dat dokters hun patiënten eerste onderzoeken of de supplementen niet een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen voordat deze worden aangeraden.

Niet alleen vitamine D wordt volop ingenomen ook het calciumlevel wordt vaak aangevuld doormiddel van supplementen. Volgens het comité kan teveel calcium tot een verhoogde kans op hartziektes leiden. Alleen jongvolwassen meisjes hebben deze toevoeging nodig aangezien zij te weinig calcium in hun bloed hebben. Oudere vrouwen die te veel calciumsupplementen innemen hebben een verhoogde kans op nierstenen.

Het onderzoek van het Institute of Medicine, een onafhankelijke instituut zonder winstoogmerk, is gedaan op verzoek van de Amerikaanse en Canadese overheid. Behalve dat beide overheden wilden weten hoeveel mensen er supplementen vitamine D en calcium innemen is er ook gekeken naar hoeveel een mens van beide stoffen nodig heeft en hoeveel als te veel kan worden beschouwd.

Het onderzoek bevestigt wel dat zowel vitamine D als calcium nodig zijn voor de gezondheid van de botten. Een level van 20 tot 30 nanogram is hiervoor nodig. Een level wat de gemiddelde mens van nature al heeft. Extra supplementen innemen hoeft volgens de onderzoekers dus niet.

Sophie Moerland