Een alcoholische versnapering om de slaap te bevorderen? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan heeft dit juist een tegenovergestelde werking. Vooral vrouwen zouden slechter slapen.

Uit het onderzoek blijkt dat een zogenaamd slaapmutsje een negatief effect heeft op de nachtrust. Een alcoholisch drankje voordat je gaat slapen leidt onder andere tot minder slaap, een onrustige slaap en een onderbroken slaap. Het zijn vooral vrouwen die hier last van hebben.

Aan het Amerikaanse onderzoek deden 93 volwassenen mee. 59 deelnemers hiervan waren vrouwen, 34 man. Tussen 20.30 en 22.00 kregen zij of een alcoholische drank of een placebo. Na inname hiervan werd er gekeken hoe de nachtrust verliep.

Bij de vrouwen die hadden gedronken bleek dat zij twintig minuten minder sliepen. Op een nacht van acht uur betekent dit vier procent slaapverlies. Ook de kwaliteit was minder. De mannelijke deelnemers hadden hier geen last van. Dit zou onder andere komen door de andere lichaamsbouw waardoor de alcohol sneller zou worden afgebroken.

Sophie Moerland