Fervent koffiedrinkers kunnen hun bloeddruk binnen de perken houden én koffie drinken. Ze moeten hun consumptie dan wel beperken tot drie kopjes per dag. De bloeddruk blijft dan hetzelfde als die van iemand die helemaal geen cafeïne tot zich neemt.

Dit blijkt uit een onderzoek aan de Lousiana State University in de Verenigde Staten. Lang werd er gedacht dat het drinken van meerdere kopjes koffie per dag voor een hogere bloeddruk zorgt. Nu blijkt dat dit niet het geval hoeft te zijn.

Onderzoeker Liwei Chen ontdekte dat tot drie kopjes koffie geen invloed heeft op de bloeddruk. Dit is het resultaat van het samenvoegen van zes voorgaande studies waaraan 170.000 mensen deelnamen. Een groot deel van de deelnemers die naar hun koffiegewoonten werd gevraagd werd 33 jaar gevolgd. Eén op de vijf deelnemers kreeg te maken met een verhoogde bloeddruk.

Toch geldt het aantal van drie kopjes koffie per dag niet voor iedereen. Volgens onderzoeker Chen is de manier waarop mensen op koffie reageren genetisch bepaald. Sommige mensen zullen dus zonder problemen veel koffie kunnen drinken.

Sophie Moerland