In de literatuur wordt mannelijkheid vaak gesymboliseerd door een fallus, oftewel een penis. Zou je dan twee keer zoveel man zijn met twee penissen? Het is een zeldzame aandoening waarvan sinds 1600 slechts honderd gevallen bekend zijn.

Als er tijdens de zwangerschap iets misgaat, zoals een verstoorde chemische huishouding, tijdens het begin van het vormen van geslachtsdelen kan er een tweede penis gaan groeien. Onderzoekers vermoeden dat het tussen de 23ste en 25ste dag van de zwangerschap kan gebeuren. Doordat het een aandoening is die ontstaat terwijl je nog een foetus bent, hebben de meeste mannen die eraan lijden ook nog andere defecten zoals bijvoorbeeld aan de ruggegraat, darmen of anus.

Omdat het zo zeldzaam is, en een defect in de groei, is het moeilijk om er duidelijke beschrijvingen van te geven. Vaak zijn de penissen gelijk in grootte en zitten ze naast elkaar, er zijn echter ook gevallen bekend waarbij ze ongelijk van grootte zijn en zich boven elkaar bevinden. Vaak zijn mannen die eraan leiden ook steriel, onder andere door andere complicaties.

Robert Buurman