Zo rond een uur of vier ‘s middags hebben veel mensen ergens trek in. Lekkere trek. In chips, chocolade of misschien gewoon een appel. Het is dan niet alleen honger, misschien vindt je lichaam dat je een tekort aan suiker hebt, of aan zout. Of je wilt gewoon die smaak ervaren. Veel mensen eten dan ook een rare combinatie, zo zijn er mensen die pindakaas op de allerlei dingen smeren, maar sommige mensen zijn nog erger. Er zijn mensen die dan zand eten.

Pica, zo luidt de officiële naam van deze aandoening die mensen de neiging geeft niet-eetbare dingen op te eten. De meest voorkomende dingen zijn: zand, aarde, klei, kalk, verfschilfers, metalen(bijvoorbeeld munten), zeep, papier of zelfs uitwerpselen. De naam komt van de Latijnse naam voor ekster, er wordt vaak gedacht dat deze vogels ook alles eten.

Deze eetstoornis komt onder veel bevolkingsgroepen voor, met name bij zwangere vrouwen, maar ook kinderen en mensen met ontwikkelingsstoornissen. Meestal zorgt dit alleen voor verstoppingen of maagpijn, maar in andere gevallen kunnen er ook gevaarlijke metalen of parasieten opgegeten worden. Denk aan loodvergiftiging bij oudere materialen of wormen als er aarde of zand met dierlijke uitwerpselen gegeten wordt.

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen van pica. Het kan een symptoom zijn van ijzertekort, waarbij er ijzer in het ‘voedsel’ zit. Ook mentale aandoeningen zoals schizofrenie of een obsessieve-compulsieve stoornis(vroeger dwangneurose) kunnen de oorzaak van pica zijn. Het komt vaker voor in ontwikkelingslanden, waarbij de link wordt gelegd met traumatische ervaringen (zoals ondervoeding) die dan als oorzaak aan te wijzen zijn.

De behandeling ervan ligt aan het specifieke geval. Uiteraard wordt er eerst een eventueel mineralentekort op een andere manier verholpen. Verder komt het vaak neer op de hulp van de omgeving of zelfs gedragstherapie. Snack gezond, eet een appel!

Robert Buurman