De 36-jarige Dede Kosawa is misschien wel een van ’s werelds opmerkelijkste mensen. Hij woont in een afgelegen dorp in Indonesië met zijn twee kinderen, maar voor hen zorgen kan hij niet. De reden hiervoor is zijn huidaandoening. Dede, een voormalig visser heeft namelijk een probleem. Beetje bij beetje verandert hij in iets dat lijkt op een boom.

Op zijn vijftiende begon de mysterieuze aandoening zich te manifesteren op zijn benen en was sindsdien niet meer te stoppen. En het ergste van alles: bij het snoeien van de ‘schors’ kwam het zelfs nog sneller terug… Uit zijn huid groeien wortelgelijkende wratten die – wanneer ze niet worden afgeknipt – steeds meer veranderen in ‘takken’ die met een snelheid van zo’n vijf centimeter per jaar groeien. Vooral de uiteinden van Dede’s voeten en handen hebben weinig meer te maken met ledenmaten van vlees en bloed. Wanneer het op de rest van zijn lichaam aankomt, lijkt ook dit voor een steeds groter deel bezaaid te raken met schorsachtige wratten.

Lokaal staat hij bekend als de Treeman en houdt zijn aandoening al ruim twintig jaar artsen in haar greep. Zoals het vele mensen vergaat met een dergelijke raadselachtige aandoening, probeerde ook Dede zijn familie te onderhouden door zichzelf ten toon te stellen in rondtrekkende circussen en freakshows.

Ook in Roemenie is er een soortgelijk geval bekend van een boer die al vijf jaar niet meer in staat is zijn akkers te onderhouden.

Linda Corporán