De inmiddels 21-jarige Ashleigh Morris uit Australië is allergisch voor water. Als haar huid in contact komt met water krijgt ze een pijnlijke uitslag. Zelfs haar eigen zweet irriteert.

Ashley lijdt aan aquagene urticaria. Een vorm van netelroos als reactie op contact met water. De haarvaten aan de huid zetten uit, waardoor er overtollig in loopt en het opzwelt. Dit gaat samen met zichtbare zwellingen, een rode huid en flinke jeuk of zelfs pijn. De dermatologen staan verder voor een raadsel, omdat de medicijnen die in theorie zouden moeten werken, dat niet doen. Gelukkig is aquagene urticaria erg zeldzaam.

Omdat ze er al sinds haar veertiende aan lijdt, heeft ze zich - zo goed als dat kan - aangepast. Ze heeft altijd een paraplu bij zich, leeft en werkt in ruimtes met airconditioning. ‘s Nachts slaapt ze met een laken tussen haar en haar vriend omdat ook zijn zweet voor irritatie zorgt. Ze neemt hele korte douches, waar ze nog één à twee uur last van heeft, maar ze wilt toch schoon blijven.

Robert Buurman