Waarschijnlijk heb je het wel eens gezien in films of tv-series. Een persoon die de controle over zijn of haar hand verliest. Met name als er demonen in voorkomen, zoals Evil Dead of de serie Angel wil het nog wel eens in het plot gebruikt worden. De hand is dan als het ware ‘bezeten’. Het bekendste, in ieder vroeger, voorbeeld is uit de film Dr. Strangelove, het werd dan ook wel Dr. Strangelove syndrome genoemd.

Het is een -ongewone- neurologische afwijking waarbij een persoon soms de controle over een hand verliest. Vaak komt het voort uit neurologische verstoringen zoals beroertes, infecties of hersenoperaties. Het probleem ontstaat als er gebrekkige communicatie is tussen verschillende onderdelen van de hersenen. Als het gedeeltes die de planning en uitvoering van handbewegingen doen niet goed met elkaar in contact zijn, kunnen er dus ‘ongeplande’ dingen gebeuren.

Hoewel men nog wel gevoel in de hand heeft, is de controle er niet altijd. Wat dat betreft is de benaming dus ook echt goed. (Alien is niet alleen een buitenaards wezen, maar ook vreemd, van iemand anders)

Hoewel het niet te behandelen is in de gewone zin, zijn er wel oplossingen. Door oefening kunnen de onwillekeurige bewegingen geminimaliseerd worden. Ook het bewust bezig houden van de hand, denk aan het vasthouden van iets, helpt tegen ongewilde bewegingen.

Robert Buurman