Voedselvergiftiging komt in verschillende soorten en maten voor en kan worden veroorzaakt door een bacterie, een virus, een gif of een eencellige parasiet. Het vaakst wordt vergiftiging veroorzaakt door een bacterie. Ook salmonellavergiftiging wordt door laatstgenoemde veroorzaakt en wel door de salmonella bacterie.

Wat is een salmonellavergiftiging?

De ziekmakende salmonellabacterie kan op allerlei voedsel zitten, maar komt vooral veel voor in gevogelte als kip en kalkoen, in eieren, varkensvlees, rundvlees en kiemgroenten als alfalfa, waterkers en taugé. Belangrijk om te weten is dat het via een van deze voedselwaren ook op ander voedsel terecht kan komen. Om deze reden gaat men in restaurants altijd extra voorzichtig om met bijvoorbeeld kip. Via kruisbestuiving kan de achtergebleven bacterie op bijvoorbeeld een snijplank allerlei andere voedselwaren besmetten die met de snijplank in aanraking komen. Daarnaast kunnen ook insecten als vliegen salmonella overdragen van de ene plek naar de andere. Hygiëne is bij een bacterie als salmonella dan ook het ultieme sleutelwoord.

Wat zijn de verschijnselen van voedselvergiftiging?

Zoals bij vrijwel alle voedselvergiftiging het geval is, zijn de meest voorkomende symptomen in het geval van salmonellavergiftiging braken, diarree, hoofdpijn, uitdroging, koorts en rillingen. Met name bij salmonellavergiftiging in het bijzonder, is de diarree dikwijls erg heftig en kan er zelfs bloed en slijm inzitten. In het meest nadelige scenario kan er acute nieruitval optreden. Deze situatie is levensbedreigend en vraagt om directe opname in het ziekenhuis.

De symptomen verschijnen soms al binnen een paar uur na het eten van met salmonella besmet voedsel, maar kunnen in andere gevallen ook later (>72 uur) optreden. In de meeste gevallen houden de ziekteverschijnselen een drietal dagen aan en gaan ze uit zichzelf weg. Wel is het zo dat het bij jonge kinderen en mensen met een slechte afweer de verschijnselen langer kunnen aanhouden en heftiger van aard kunnen zijn. Bij deze mensen bestaat er tevens meer risico op complicaties en is het verstandig bij de eerste tekenen van vergiftiging een arts in te schakelen.

Behandeling van voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging gaat eigenlijk altijd vanzelf over en hoeft dus niet behandeld te worden. Waar wel extra aandacht aan moet worden besteed is het drinken van voldoende water. Door diarree en veelvuldig overgeven (langer dan drie dagen), is er een groot risico op uitdroging. Wanneer uitdroging te lang duurt, is ziekenhuisopname vereist. Met name kinderen zijn extra gevoelig voor uitdroging. Denk er daarnaast aan dat wanneer je medicatie gebruikt en je vermoedt een dosis te hebben overgeslagen door het overgeven, uw arts te contacten.

Hoe kun je vergiftiging voorkomen?

Wat wellicht al duidelijk is, is dat hygiëne een cruciale rol speelt bij het voorkomen van besmetting door salmonella. In meer de dan de helft van de gevallen is slechte hygiëne namelijk de boosdoener. Hier volgen een aantal belangrijke tips:

  • was altijd eerst uw handen als u gaat koken;
  • zorg voor schoon keukengerei;
  • ontdooi eten in de koelkast of in de magnetron en niet op kamertemperatuur;
  • houd rauwe en al bereide producten uit elkaar;
  • zorg ervoor dat uw koelkast op 4° celcius staat en uw diepvries op -18 of lager;
  • als u diepvriesproducten koopt, houd ze dan onderweg naar huis koel, bijvoorbeeld in een koeltas en doe ze direct in de diepvries als u thuis bent;
  • dien bereid eten direct op en laat het niet te lang staan. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel in lauwwarm voedsel. Laat ook een koud buffet niet langer dan twee uur onaangeroerd;
  • voedsel dat ingevroren is geweest mag u, na ontdooien, niet opnieuw invriezen;
  • gebruik voorgegaard vlees bij het barbecueën;
  • verhit vlees door en door;
  • gebruik geen rauwe eieren;
  • als vlees lang buiten de koelkast heeft gestaan, gooi het dan weg.
Linda Corporán