MS, ook wel multiple sclerose genoemd, is een onvoorspelbare ziekte. Een duidelijk ziektebeeld is er dan ook niet, bij iedereen verloopt de ziekte namelijk anders.

Multiple Sclerose betekent letterlijk ‘verharde plekken die op meerdere plaatsen voorkomen’. Deze verharde plekken komen voor in het centrale zenuwstelsel. Met het centrale zenuwstelsel worden de hersenen en het ruggenmerg bedoeld. Via zenuwcellen worden deze met alle delen van het lichaam verbonden. Deze zenuwen stellen je in staat om te spreken, na te denken, te voelen, te reageren maar zorgen er ook voor dat je organen worden bestuurd.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Wanneer iemand gediagnostiseerd wordt met MS betekent dat de beschermende hulzen rond de zenuwen worden aangetast. De hulzen worden de myelineschede genoemd. Het is een isolerende laag rondom de zenuwen. Door een chronische ontsteking die MS met zich mee brengt verdwijnen deze hulzen langzaam.

De klachten die ontstaan wanneer de hulzen rondom de zenuwen langzaam verdwijnen zijn heel erg verschillend. De ene patiënt krijgt te maken met oogproblemen, waar de andere te maken krijgt met incontinentie, vermoeidheid, spierzwakte of verminderde seksuele behoefte. Het blijft helaas nooit bij één probleem.

Vervolg van de ziekte

Hoe de ziekte zich vervolgt hangt af van de vorm van Multiple Sclerose. Het overgrote deel van de mensen met MS krijgt te maken met de Relapsing-Remitting vorm. Deze vorm kenmerkt zich door terugvallen die worden gevolgd door herstelperioden. Het herstel na de terugval is lang niet altijd volledig. 80% van de patiënten heeft te maken met deze vorm.

De Secundaire Progressieve vorm kan de Relapsing-Remitting vorm opvolgen. Na een periode van terugvallen en herstel treedt er geleidelijk terugval op. Dit is de Secundaire vorm. Dit betekent dat je sommige functies zult verliezen. Wanneer je in dit stadium terecht komt is niet te voorspellen.

Ten slotte is er de Primair Progressieve vorm. Deze vorm van SM komt het minst voor. Hier treden er geen perioden van terugvallen of herstel op. Er is bij deze vorm alleen maar sprake van geleidelijke achteruitgang. De symptomen worden dan ook alleen maar erger.

Oorzaak?

De oorzaak van MS is niet bekend. Wat wel bekend is over deze auto-immuunziekte, wanneer het immuunsysteem of afweersysteem niet goed werkt, is dat de ziekte niet te stoppen is. Behandeling van MS-patiënten is er op gericht om klachten die ontstaan te reguleren en te remmen.

Sophie Moerland